Kategorie

poniedziałek, 25 lutego 2013

Ciasto czekoladowe z nutą cynamonu


Jest świetne na leniwa popołudniową kawkę . Wilgotne, ale nie ciężkie, kakaowe, ale z wyczuwalną nuta cynamonu.  Doskonałe z samą polewą, jak i po przełożeniu słodką masą. Długo zachowuje świeżość, nie sądzę jednak byście byli w stanie to sprawdzić.

Składniki:
  • 2 szklanki + 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 18 dkg masła
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 3 kopiaste łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,3 l domowych powideł lub gęstej marmolady
  • polewa czekoladowa (najlepiej domowa)
Wykonanie:

Masło ucieramy z powidłami na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą dodajemy, cały czas ucierając, po jednym jajku, cukier puder oraz w niewielkich porcjach mleko. Mąkę razem z cynamonem, kakao i sodą przesiewamy i dodajemy do masy cały czas ucierając aż wszystko ładnie się połączy. Wyrobione ciasto powinno być niezbyt gęste i gładkie. Całość wylewamy do wyłożonej papierem formy o wymiarach 24x28 cm i pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ciacho po przestygnięciu polewamy obficie polewą.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz