Chociaż Miśko twierdził że pizza na nie drożdżowym cieście to profanacja, to i tak zjadł z wielkim apetytem. Jest to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu by czekać aż im ciacho wyrośnie. Nie jest puszysta, jest cienka (w porównaniu z Pizzą Miśka, która pojawiła się tu wcześniej) i troszkę chrupiąca na brzegach ale patrząc na jej smak jest zdecydowanie godna polecenia.
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 10 łyżek mleka
- 25 dkg chudego twarogu
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej do wysmarowania blaszki
- koncentrat pomidorowy
- tuńczyk kawałki w sosie własnym
- cebula w piórkach
- zielone oliwki
- starty żółty ser
- mozzarella
- suszona bazylia
Twaróg utrzeć z jajkiem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Porcjami wsypywać do masy twarogowej i wyrobić ciasto. Rozwałkować na placek o wymiarach 36x36 cm. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Brzegi lekko zagiąć do góry. Ułożyć dodatki i piec w 190 stopniach przez 20 - 25 minut (do zrumienienia brzegów).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz