Kategorie

poniedziałek, 11 lutego 2013

Pizza twarogowa



Chociaż Miśko twierdził że pizza na nie drożdżowym cieście to profanacja, to i tak zjadł z wielkim apetytem. Jest to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu by czekać aż im ciacho wyrośnie. Nie jest puszysta, jest cienka (w porównaniu z Pizzą Miśka, która pojawiła się tu wcześniej) i troszkę chrupiąca na brzegach ale patrząc na jej smak jest zdecydowanie godna polecenia.

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 10 łyżek mleka
  • 25 dkg chudego twarogu
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania blaszki
Tym razem rzuciliśmy się na rybę, tak dawno nie jadłam tuńczyka że prawie zapomniałam jak smakuje. Dokładnie na górze ciasta znalazły się u nas:

  • koncentrat pomidorowy
  • tuńczyk kawałki w sosie własnym
  • cebula w piórkach
  • zielone oliwki
  • starty żółty ser
  • mozzarella 
  • suszona bazylia
Wykonanie:

Twaróg utrzeć z jajkiem, mlekiem, olejem i szczyptą soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Porcjami wsypywać do masy twarogowej i wyrobić ciasto. Rozwałkować na placek o wymiarach 36x36 cm. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Brzegi lekko zagiąć do góry. Ułożyć dodatki i piec w 190 stopniach przez 20 - 25 minut (do zrumienienia brzegów).

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz