Kategorie

wtorek, 5 lutego 2013

Faworki z orzechami




Ostatnia propozycja na tłusty czwartek w tym roku. W przyszłym rzucę się na pączki, teraz skupiłam się na zrobieniu czegoś oryginalnego. Faworki z wyraźnym smakiem orzechów. Robiłam je kilka razy zanim wyszły idealne... Orzechowe z wyczuwalną nutka rumu. Super puszyste. Przepyszne...Znikają w mgnieniu oka.


 Składniki:

  • 1 szklanka mąki + do podsypywania
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich zmielonych
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki śmietany kremówki 
  • 2 łyżki rumu
  • czubata łyżeczka cukru/cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia( dobrze jak by to był smalec, albo olej ze smalcem, sam olej ma za niska temperaturę)
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę, orzechy, margarynę, śmietanę i rum posiekać na stolnicy. Dodać  żółtka, jajko i sól, jeszcze chwilę posiekać, następnie zagnieść dość luźne ciasto (jak na pierogi). Ciasto przemielić dwa razy w maszynce do mięsa ( podpatrzyłam taki sposób, zamiast wybijania wałkiem, u Kamy ). Następnie rozwałkować na grubość około 1,5  mm. Wykrawać paski o szerokości około 3 cm, dzielić je na rąby o długości 10-12 cm. W środku każdego rąbu zrobić nacięcie i przewinąć jeden jego koniec. Wrzucać faworki na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć do zrumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem i zajadać.

Smacznego.


2 komentarze: