Kategorie

piątek, 15 lutego 2013

Udka wariacja I



Pomysł autorski własny na nasz dzisiejszy obiadek. Dosyć ciekawe połączenie pikantnych przypraw z kwaśnym pomidorem. Wyszło bardzo smacznie. Polecam.

Składniki:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 duży por
  • pół puszki kukurydzy (resztę można spokojnie zamrozić)
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • puszka całych pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • mielony imbir
  • chili (pieprz cayenne)
  • papryka słodka
  • 2 łyżki oleju + na wysmarowanie formy
Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i skórką z cytryny. Całość skropić sokiem i odstawić na godzinkę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć przygotowanego wcześniej kurczaka. Gotowego przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do nagrzanego na 180 stopni pieca. Piec przez około 40 min. Na tłuszczu z kurczaka smażymy pora z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kukurydzę, fasolę i wodę z pomidorów. Całość doprawiamy do smaku chili, imbirem i papryką. Redukujemy połowę płynu na patelni. Po upływie 40 minut obracamy ptaszka na drugą stronę, zasypujemy warzywkami i dodajemy pomidorki (całe). Pieczemy jeszcze około 15 minut. Świetnie smakuje z ryżem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz