Pomysł autorski własny na nasz dzisiejszy obiadek. Dosyć ciekawe połączenie pikantnych przypraw z kwaśnym pomidorem. Wyszło bardzo smacznie. Polecam.
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 duży por
- pół puszki kukurydzy (resztę można spokojnie zamrozić)
- pół puszki czerwonej fasoli
- puszka całych pomidorów
- 3 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- mielony imbir
- chili (pieprz cayenne)
- papryka słodka
- 2 łyżki oleju + na wysmarowanie formy
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i skórką z cytryny. Całość skropić sokiem i odstawić na godzinkę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć przygotowanego wcześniej kurczaka. Gotowego przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i wstawić do nagrzanego na 180 stopni pieca. Piec przez około 40 min. Na tłuszczu z kurczaka smażymy pora z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kukurydzę, fasolę i wodę z pomidorów. Całość doprawiamy do smaku chili, imbirem i papryką. Redukujemy połowę płynu na patelni. Po upływie 40 minut obracamy ptaszka na drugą stronę, zasypujemy warzywkami i dodajemy pomidorki (całe). Pieczemy jeszcze około 15 minut. Świetnie smakuje z ryżem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz