Przepis znaleziony na jednej z kart kalendarza "zdzieraka". Bardzo dawno nie jadłam żadnej rybki i tak mnie tknęło by coś upichcić gdy dojrzałam w szafce tuńczyka. Danie jest bardzo szybkie i wyśmienite. Szczególnie polecam zabieganym, którzy nie mają wiele czasu na gotowanie.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
- 1/2 l sosu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 łyżki oliwy
- bazylia (najlepiej świeża)
- oregano (tj. bazylia)
- starty ser żółty (do posypania)
- makaron spagetti
- sól
- pieprz
Postawić wodę i ugotować makaron al dente (makaron lubi dużo wody więc najlepiej wziąć po prostu największy garnek jaki mamy).
Marchewką obrać, pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć na oliwie do miękkości. Wlać sos pomidorowy, dodać zmiażdżony czosnek i zioła. Zagotować i dodać odsączonego tuńczyka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać posypane żółtym serem.
Smacznego.
Muszę wypróbować,bo jakoś nie byłam przekonana do tuńczyka z puszki na ciepło.
OdpowiedzUsuńZ pomidorami i z makaronem to zjem wszystko :)
Oczywiście marchewkę przesmażę na wodzie i nie posypię całości żółym serem *_*
A widzisz, ja uwielbiam tuńczyka na ciepło... A z makaronem tez mogła bym zjeść wszystko...
Usuń