Kategorie

niedziela, 24 lutego 2013

Kurczak faszerowany fasolą


Na prawdę dobry kurczak, miękki i soczysty, od winka w którym pływał, z lekko cytrynowa nutka od sosu. Był by jeszcze lepszy gdybym miała choriso, którego niestety nie można u nas dostać... Farsz spokojnie zastępuje ziemniaki czy ryż. Doskonały na niedzielny obiadek.

Składniki:
  • 1 cały kurczak
  • 1 laska kiełbaski (w oryginale jest choriso)
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3-4 suszone pomidory
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml wody
Wykonanie:

Kiełbasę obrać, pokroić w pół plasterki i przesmażyć na łyżce oliwy na mocno rozgrzanej patelni.  Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i dodać do kiełbasy. Podsmażyć. Całość doprawić ostrą papryką. Dodać tymianek, odsączoną fasolę i pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć wnętrze solą i pieprzem i nafaszerować wcześniej przygotowaną fasolą. Na koniec farsz "dopchnąć" całą cytryną i związać nóżki. Do formy, w której będziemy piec kurczaka wlewamy wino i wodę. Ptaszka skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i ładnie go tym nacieramy aż zrobi nam się na skórce piękna marynatka. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do formy z winem i pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie odkrywamy kurczaka, polewamy wytworzonym sosem i pieczemy już bez przykrycia jeszcze przez około 45 minut. Upieczonego ptaszka wyciągamy z formy. Połowę cytrynki wyciskamy do powstałego sosu. Farsz wyciągamy łyżką osobno na tależ bądź do miseczki i polewamy odrobiną sosu.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz