Kategorie

sobota, 23 lutego 2013

Babka na białkach



Kolejna propozycja na wykorzystanie białek. Bardzo dobra drożdżowa babka. Ciasto jest dość rzadkie więc nie ma się co nastawiać na prace ręczne, mikser, albo jak u mnie malakser da sobie rade idealnie. Wyrabia się dość długo więc malakser jest idealny . Jak na ciasto drożdżowe szybko rośnie, nawet w mojej zimnej kuchni. Równie szybko znika po upieczeniu:-)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 dkg masła lub mararyny
  • 5 dkg posiekanych migdałów (mogą być płatki)
  • 1/2 szklanki surowych białek
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy lub migdałowy
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:

Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wygrzać (np w mikrofali). Białka ubić z pozostałym cukrem na bardzo sztywną pianę i dodać wraz z drożdżami do mąki. Lekko wymieszać. Dodać sól, migdały, aromat i wrobić ciasto. Roztopiony, chłodny tłuszcz dodać pod koniec wyrabiania. Całość odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciacho wyłożyć do wysmarowanej formy i jeszcze raz pozwolić mu wyrosnąć (ważne!). Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. O ja cię! Aż tu czuję jej zapach! Jak wielkanocna baba, aż normalnie czuję już wiosnę... Piękna Basiu ta twoja babeczka.

    OdpowiedzUsuń