Od kilku dni chodziła za mną szarlotka... A wszystko przez Kadyrcię z mojego forum. Nawet mi się dziś śniło że ją robię. Więc jak tylko wstałam z drzemki to poleciałam do kuchni i zaczęłam działać. Cała zabawa polegała na tym żeby zrobić kruche ciasto bez tłuszczu (jak widać da się). Wyszła bardzo dobra. Dość wyraźnie czuć dodatek pomarańczy. Będę miała na jutro pyszne i zdrowe śniadanko do kawki.
Składniki
- 12 łyżek zmielonych otrąb owsianych
- 3 żółtka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 50 ml kefiru/maślanki/jogurtu naturalnego
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 4 łyżki fruktozy
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżeczki żelatyny
- wacik nasączony olejem
- groch czy fasola do obciążenia ciasta, albo specjalne ceramiczne kuleczki
Otręby wsypać do miski, dodać żółtka, proszek do pieczenia, sól, 3 łyżki fruktozy i wyrabiając ręką stopniowo dolewać kefir, aż otrzymamy ciasto nie klejące się do miski, takie niby kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę i w misce wstawić na 10 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 170-180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm lub formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Papier i boki tortownicy przetrzeć wacikiem z olejem. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę robiąc wyższy brzeg (max.1 cm.). Po nakłuwać go widelcem. Przykryć całość papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Podpiec około 10 minut. W tym czasie obrać jabłka, pozbawić ich gniazd nasiennych i pokroić w cieniutkie plasterki. Wymieszać z resztą cynamonu i fruktozy. Ciasto wyjąć, zdjąć obciążenie i poukładać jabłka. Wstawić do pieca jeszcze na 12-15 minut. Sok z pomarańczy dopełnić wodą do objętości około 1/2 szklanki i podgrzać dość mocno w mikrofalówce, do gorącego dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Upieczone ciasto przełożyć na kratkę i pędzelkiem posmarować tężejącym sokiem. Można jeszcze posypać orzeszkami.
Smacznego.
Od razu zjadałabym całą. :-)
OdpowiedzUsuńMarta nie pozostaje nic innego jak zrobić...
Usuń