Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 5 żółtek
- 5 dkg drożdży
- około 1 szklanki letniego mleka
- 8 dkg cukru
- cukier waniliowy
- 8 dkg rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- marmolada różana
- olej do smażenia
- cukier puder
Drożdże rozrobić z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mąki i jedną łyżką mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, połączyć z wyrośniętymi drożdżami, utartymi z cukrem żółtkami i mlekiem. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony (chłodny) tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto wałkować na grubość około 1 1/2 cm i wykrawać szklanką ładne krążki. Odłożyć jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Jeszcze ciepłe napełniać przy użyciu szprycy marmoladą różaną (jak to kiedyś ktoś powiedział pączki dzielimy na te z nadzieniem różanym i beznadziejne) i posypywać cukrem pudrem lub lukrować.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz