Zdrowa i pożywna przekąska dla każdego. Przepyszne i mięciutkie. Wartościowe, dodające energii. Delikatnie słodkie ze sporą ilością nasionek, które każdy może dopasować pod siebie. Doskonałe do szklanki mleka na śniadanie i na popołudnie z książka. Mocno wciągające. Można je równie dobrze zrobić w formie jednego dużego blatu do pocięcia po upieczeniu.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki czubate miodu (jak jest płynny to spokojnie można trzy)
- 1 szklanka nasionek (tym razem słonecznik, dynia, sezam i trochę wiórek kokosowych)
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1 jajko
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych (można dać mąkę pełnoziarnistą)
- 2 łyżki fruktozy
- 1szklanka prażonych jabłek
- cynamon
Do miski sypiemy płateczki, dodajemy żurawinę, fruktozę, nasionka i mieszamy. Dodajemy jabłuszka wymieszane z cynamonem, miód i jajko. Mieszamy i dodajemy mąkę. Nakładamy placuszki na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut ( można ostatnie pięć minutek na termoobiegu, to będą bardziej chrupiące). Studzimy na kratce.
Smacznego.
Jeżeli nie mamy gotowych prażonych jabłek bierzemy 3-4 średnie jabłka, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Prażymy z łyżką wody i odrobiną słodzidła na patelni, aż jabłka się rozkleja, doprawiamy cynamonem i gotowe.
Oj jak dobrze, że taka leniwa kulinarnie jestem. :-)
OdpowiedzUsuńMarta te ciasteczka to prawie samo zdrowie... co prawda II fazowe...
Usuń