Kategorie

wtorek, 26 lutego 2013

Ciasteczka owsiane



Zdrowa i pożywna przekąska dla każdego. Przepyszne i mięciutkie. Wartościowe, dodające energii. Delikatnie słodkie ze sporą ilością nasionek, które każdy może dopasować pod siebie.  Doskonałe do szklanki mleka na śniadanie i na popołudnie z książka. Mocno wciągające. Można je równie dobrze zrobić w formie jednego dużego blatu do pocięcia po upieczeniu.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki czubate miodu (jak jest płynny to spokojnie można trzy)
  • 1 szklanka nasionek (tym razem słonecznik, dynia, sezam i trochę wiórek kokosowych)
  • 1/2 szklanki żurawiny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych (można dać mąkę pełnoziarnistą)
  • 2 łyżki fruktozy
  • 1szklanka prażonych jabłek
  • cynamon
Wykonanie:

Do miski sypiemy płateczki, dodajemy żurawinę, fruktozę, nasionka i mieszamy. Dodajemy jabłuszka wymieszane z cynamonem, miód i jajko. Mieszamy i dodajemy mąkę. Nakładamy placuszki na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut ( można ostatnie pięć minutek na termoobiegu, to będą bardziej chrupiące). Studzimy na kratce.

Smacznego.


Jeżeli nie mamy gotowych prażonych jabłek bierzemy 3-4 średnie jabłka, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Prażymy z łyżką wody i odrobiną słodzidła na patelni, aż jabłka się rozkleja, doprawiamy cynamonem i gotowe.

2 komentarze:

  1. Oj jak dobrze, że taka leniwa kulinarnie jestem. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta te ciasteczka to prawie samo zdrowie... co prawda II fazowe...

      Usuń