Kolejna niedziela, więc i kolejna odsłona kurczaka. Wyszło bardzo dobre, świetnie smakuje z zieloną sałatą w śmietanie i warzywami z patelni.
Składniki:
- 1 duży kurczak
- 1 średnia cebula
- 10 średnich pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki suchego ryżu (około 50 g)
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki zimnego masła
- sól
- pieprz
- tymianek
- dowolna przyprawa do kurczaka
Ryż płukamy, zalewamy wodą ze szczyptą soli i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut. Cedzimy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę i pieczarki drobno posiekamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Całość mieszamy sobie z ryżem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka myjemy, obcinamy szyję i nacieramy przyprawą do kurczaka (nie należy żałować przyprawy). Faszerujemy kurczaka pod kuperkiem przygotowanym wcześniej ryżem. Zaszywamy otwór, związujemy nóżki (nie powinien uciekać ale przezorny zawsze ubezpieczony) i wkładamy do natłuszczonej formy. Coby nam ptaszek nie wysechł za bardzo podlewamy go kilkoma łyżkami wody i obkładamy zimnym masełkiem. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez minimum godzinkę. Po tym czasie odkrywamy go i rumienimy na złoto.
Smacznego.
oh my GOD is very got
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam farsz i wyciagnelam kosci, wiec ilosc farszu pidwoilam.Do farszu dodalam papryke swieza... Przepis baaardzo fajny!
OdpowiedzUsuńPapryka do dobry pomysł. Ja niestety nie potrafię usuwać kości z kuraka...
Usuń