Kategorie

niedziela, 17 lutego 2013

Kurczak faszerowany ryżem


Kolejna niedziela, więc i kolejna odsłona kurczaka. Wyszło bardzo dobre, świetnie smakuje z zieloną sałatą w śmietanie i warzywami z patelni.

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 1 średnia cebula
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki suchego ryżu (około 50 g)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki zimnego masła
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • dowolna przyprawa do kurczaka
Wykonanie:

Ryż płukamy, zalewamy wodą ze szczyptą soli i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut. Cedzimy i odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę i pieczarki drobno posiekamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Całość mieszamy sobie z ryżem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kurczaka myjemy, obcinamy szyję i nacieramy przyprawą do kurczaka (nie należy żałować przyprawy). Faszerujemy kurczaka pod kuperkiem przygotowanym wcześniej ryżem. Zaszywamy otwór, związujemy nóżki (nie powinien uciekać ale przezorny zawsze ubezpieczony) i wkładamy do natłuszczonej formy. Coby nam ptaszek nie wysechł za bardzo podlewamy go kilkoma łyżkami wody i obkładamy zimnym masełkiem. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez minimum godzinkę. Po tym czasie odkrywamy go i rumienimy na złoto.

Smacznego.


3 komentarze:

  1. oh my GOD is very got

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie zrobilam farsz i wyciagnelam kosci, wiec ilosc farszu pidwoilam.Do farszu dodalam papryke swieza... Przepis baaardzo fajny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryka do dobry pomysł. Ja niestety nie potrafię usuwać kości z kuraka...

      Usuń