Kategorie

środa, 6 lutego 2013

Gołąbki inaczej



Bardzo dobra alternatywna forma gołąbków. Wbrew pozorom nie ma przy nich dużo pracy w porównaniu do klasycznych ptaszków. Wychodzi ich około 12 sztuk. Są smaczne i bardzo sycące. Genialnie smakują z sosem pomidorowym (przepis mamusi poniżej) ale równie dobrze smakują z grzybkami.

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 średniej kapusty białej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy mannej
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • średnia cebula
  • przyprawy jak do kotletów mielonych (u mnie to tylko sól i pieprz)
  • bułka tarta
  • olej do obsmażenia
  • około 1 1/2 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
Wykonanie:

Kapustę (bez kilku większych liści) zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach, albo drobno poszatkować. Jeżeli szatkujemy to należy ją odrobinę posolić i zostawić by zmiękła. Dodać resztę składników i wymieszać.  Z powstałej masy uformować kotleciki wielkości mielonych, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Pozostawione wcześniej liście lekko obgotować. W rondlu, gęsiarce lub innym naczyniu nadającym się do pieca ułożyć warstwę kapusty, na to kotleciki, znów kapustkę i kotlety i tak dalej i dalej aż się znudzi lub skończą produkty. Wszystko zalać bulionem na równi z ostatnią warstwą. Zapiekać w temperaturze 160 - 170 stopni przez 45 minut. Podawać na kapuście z sosem pomidorowym.

Sosik:
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 200 g śmietany 16% (jest w Lidlu)
  • 1 l wody
  • 1 łyżka mąki rozrobiona w odrobinie wody
  • 1/3 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
  •  niecała łyżka przyprawy do potraw np Vegeta
  • sól do smaku
Wymieszać koncentrat z wodą i przyprawami i zagotować. Dolać rozrobioną mąkę do sosu i chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając żeby się nie przypaliło (sosik jest dość gęsty). Zdjąć z ognia i dodać śmietanę hartując ją wcześniej. Całość przetrzeć przez drobne sito.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz