Bardzo dobra alternatywna forma gołąbków. Wbrew pozorom nie ma przy nich dużo pracy w porównaniu do klasycznych ptaszków. Wychodzi ich około 12 sztuk. Są smaczne i bardzo sycące. Genialnie smakują z sosem pomidorowym (przepis mamusi poniżej) ale równie dobrze smakują z grzybkami.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1/2 średniej kapusty białej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki kaszy mannej
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- średnia cebula
- przyprawy jak do kotletów mielonych (u mnie to tylko sól i pieprz)
- bułka tarta
- olej do obsmażenia
- około 1 1/2 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
Kapustę (bez kilku większych liści) zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach, albo drobno poszatkować. Jeżeli szatkujemy to należy ją odrobinę posolić i zostawić by zmiękła. Dodać resztę składników i wymieszać. Z powstałej masy uformować kotleciki wielkości mielonych, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Pozostawione wcześniej liście lekko obgotować. W rondlu, gęsiarce lub innym naczyniu nadającym się do pieca ułożyć warstwę kapusty, na to kotleciki, znów kapustkę i kotlety i tak dalej i dalej aż się znudzi lub skończą produkty. Wszystko zalać bulionem na równi z ostatnią warstwą. Zapiekać w temperaturze 160 - 170 stopni przez 45 minut. Podawać na kapuście z sosem pomidorowym.
Sosik:
- 1 koncentrat pomidorowy
- 200 g śmietany 16% (jest w Lidlu)
- 1 l wody
- 1 łyżka mąki rozrobiona w odrobinie wody
- 1/3 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
- niecała łyżka przyprawy do potraw np Vegeta
- sól do smaku
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz