Kategorie

sobota, 9 lutego 2013

Pizza Miśka



W związku z tym że dziś mamy międzynarodowy dzień pizzy, mój Miśko wyrzucił mnie z kuchni i zają się tym co mu wychodzi najlepiej, czyli ciastem drożdżowym. Podstępny typ nic nie mówiąc delikatnie zmodyfikował swój przepis na ciasto... wyszło pysznie. Ciasto jest fantastycznie puszyste i aromatyczne. Całość komponuje się wręcz cudownie. Polecam.

Składniki:
  • 700 g mąki
  • 35-50 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 x 200 ml letniej wody (dzisiaj zamiast wody było jasne piffko - wyszło cudnie)
Z podanych składników ciasto wychodzi grube i puszyste na dużą blachę wsuwaną do pieca wym: 36x36. Jeśli ktoś jednak woli do pizzy cienkie ciacho to wystarczy dać składników po połowie.

 Na wierzch co kto lubi :)
U nas tym razem pojawili się:
  • pierś z kurczaka ( została po obiedzie) pokrojona w drobną kostkę
  • cebula w piórkach
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • ser pleśniowy camembert
  • starty żółty ser
  • suszona bazylia (do posypania na wierzchu)
  • koncentrat pomidorowy na spód
Wykonanie:

Drożdże pokruszyć do miseczki i rozmieszać z cukrem i 200 ml wody. Odstawić w ciepłe miejsce by zaczęły pracować (troszkę podrosną i przeraźliwie się spienią).  Mąkę przesiać, dodać sól, oliwę i rozczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto dolewając resztę wody. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Rozciągnąć na blaszce wysmarowanej oliwą i poukładać co kto lubi. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 - 25 min. (aż brzegi zaczną się rumienić).

Smacznego.


3 komentarze:

  1. Domowa pizza- pyszota!
    Ja jadałam wczoraj w mojej ulubionej knajpce, też była pyszna, ale na pewno nie dorówna Grzesiowej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, a ciasto rewelacja. polecam;]

    OdpowiedzUsuń